Od Ivana Ravenjanina do Adama Parižanina. Poruke Splitskog evangelijara - Matijević-Sokol, Mirjana (Array, 2011)
Na temelju paleografsko-jezične analize osnovnog teksta Splitskog evangelijarija (ES) odnosno četveroevanđelja kao i marginalnih bilježaka pisanih rimskom kurzivnom minuskulom autorica iznosi tezu da je ovaj kodeks mogao nastati samo u Italiji, točnije u Rimu i to u VIII. st. U vezi s tim spoznajama povezuje ga se s povijesnim zbivanjima uspostave splitske crkvene organizacije i djelovanjem Ivana Ravenjanina. Ivan Ravenjanin se identificira sa splitskim biskupom Ivanom koji sudjeluje na Nicejskom koncilu 787. godine i poznat je iz njegovih spisa.