Prediktori doživljaja sukoba roditeljske i radne uloge - Sočo, Mateja (Array, 2012)
U radu je ispitana povezanost doživljaja odnosa između roditeljske i radne uloge (ometanje radne uloge roditeljskom i roditeljske uloge radnom) s karakteristikama obitelji i obilježjima posla, uz kontrolu sociodemografskih karakteristika roditelja. U istraživanju su sudjelovala 153 zaposlena oca i 333 zaposlene majke, koji su imali barem jedno dijete u dobi od 3 do 16 godina te nisu bili samohrani roditelji. Podaci su prikupljeni online upitnicima primijenjenim na internetu. Hijerarhijske regresijske analize pokazale su da ispitivani prediktori objašnjavaju više varijance doživljaja ometanja roditeljstva poslom (29, 3% kod majki i 42, 6% kod očeva) nego doživljaja drugog smjera sukoba dviju uloga (16, 5% varijance ometanja radne uloge roditeljskom kod majki i 11, 9% kod očeva). Najznačajniji prediktori doživljaja ometanja roditeljske uloge radnom, za roditelje oba spola, bili su veći broj radnih sati tjedno i veći broj prekovremenih radnih sati, manja autonomija na poslu i zahtjevniji posao. Kod majki se kao značajan prediktor izdvojila i manja fleksibilnost posla. Prediktori doživljaja ometanja radne uloge roditeljskom bili su različiti za majke i očeve, uz iznimku manjka autonomije na poslu koji je bio povezan s jačim doživljajem ometanja posla zahtjevima roditeljstva kod roditelja oba spola. Kod očeva je, uz stupanj autonomije na poslu, jedini značajan prediktor doživljaja ometanja radne uloge roditeljskom bio broj prekovremenih sati rada. Značajni prediktori majčina doživljaja ometanja radne uloge roditeljskom bili su, uz manji stupanj autonomije posla, zahtjevniji posao, manja važnost poslovne uloge i više obrazovanje. Rezultati pokazuju kako je u razmatranju odnosa između radne i roditeljske uloge važno razlikovati dva smjera sukoba te kako su obilježja posla i obitelji na različit način povezana s doživljajem ta dva smjera sukoba, osobito kod majki.