Ideologická (re)definice české detektivky 1958-1968 - Ivačić, Matija (2012)
Referát se zabýva žánrem české detektivky v padesátych a šedesátých letech dvacátého století a procesem jeho ideologické (re)definice v rámci dobového kulturně-politického kontextu v Československu, ale také i v rámci nových tendencí sovětské a československé marxistické kritiky. Ideologická (re)definice české detektivky začala moskovskou konferencí v roce 1958, která „legalizovala“ detektivku jako populární žánr s ideologickým posláním, pokračovala v esejistickém seriálu Marsyas USA (1958) autorů J. Škvoreckého, F. Jugwirtha a L. Dorůžky, kulminovala v Nápadech čtenáře detektivek J. Škvoreckého v roce 1965 a skončila nástupem normalizace. Během tohoto procesu formovaly se dva typy české detektivky: tzv. socialistická detektivka a detektivka, která oživovala angloamerickou tradici. Ve středu pozornosti referátu jsou kulturné a politické impulzy, které umožnily vznik těch dvou typů české detektivky a její vstup do zóny povolené (oficiální) literatury.