Obrazovanje za demokraciju i ljudska prava u Bosni i Hercegovini: Rezultati istraživanja - Spajić-Vrkaš, Vedrana (2011)
U izlaganju su predstavljeni rezultati istraživanja o ishodima predmeta demokracija i ljudska prava u gimnazijama i srednjim stručnim školama Bosne i Hercegovine. Ispitivanje je provedeno na početku i na kraju školske godine 2008. na reprezentativnom uzorku učenika, nastavnika odgovarajućeg predmeta i ravnatelja. Istraživanjem na uzorku učenika provjeravane su tri dimenzije: znanje o ljudskim pravima, demokraciji i građanstvu ; stavovi prema nekim aspektima nastavnog predmeta i učenička politička kultura, s posebnim osvrtom na sadašnju i buduću participaciju u odlučivanju, stavove o demokraciji, vrijednosne orijentacije i povjerenje u institucije. Nastavnici i ravnatelji su ispitivani u dvije dimenzije: stavovi prema nastavnom predmetu i nastavi te politička kultura. Predstavljeni su rezultati po administrativnim jedinicama te prema jeziku na kojemu se ostvaruje nastavni plan i program, vrsti škole, razredu, spolu i obrazovanju roditelja. Na kraju su predstavljene i preporuke za unaprjeđenje predmeta demokracije i ljudskih prava namijenjene različitim akterima: od ministarstava, preko škola, do nastavnika.
HRV