Molitvene pjesme i pučki književni fenomen - Botica, Stipe; Tomašić Jurić, Josipa (2012)
U radu se analiziraju molitvene pjesme, molitvice, iz rukopisne zbirke Petrov-Nimac, koja je jedna od triju zbiraka sadržanih u Šetkinu Zborniku hrvatskih narodnih pobožnih pjesama iz Sinja. Molitvice se promatraju u okviru pučkoga književnoga fenomena. Pokazuje se njihovo tematsko i motivsko uporište u srednjovjekovnoj nabožnoj i legendarnoj prozi, liturgijskim tekstovima, plačevima i viđenjima kao i mitološki slojevi u dijelu molitvica koje sadrže osobine basme.
HRV