Etimološke figure u molitvicama zbirke fra Stanka Petrova - Nikolić, Davor, kroatist (2012)
Znatan dio hrvatskih pučkih pobožnih pjesama nije namijenjen za pjevanje nego za recitiranje i/ili moljenje. I kazivači i folkloristi nazivaju ih "molitvicama". Godine 1954. fra Jeronim Šetka okupio je tri zbirke molitvica i poklonio ih JAZU-u. Ta se velika zbirka sada čuva u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Pjesme iz prve podzbirke prikupio je fra Stanko Petrov u godinama između dvaju svjetskih ratova. Ovaj rad analizira učestalost etimoloških figura u Petrovljevoj zbirci s ciljem uspostavljanja veza s drugim žanrovima hrvatske usmene lirike. Iako su rezultati pokazali slab stilistički značaj analiziranih primjera, oni ipak dokazuju kako najveći dio ovih molitvica ne pripada usmenoj nego pučkoj književnosti.
Projekt MZOS
HRV