Etimološke figure u molitvicama zbirke fra Stanka Petrova - Nikolić, Davor, kroatist (Array, 2012)
Znatan dio hrvatskih pučkih pobožnih pjesama nije namijenjen za pjevanje nego za recitiranje i/ili moljenje. I kazivači i folkloristi nazivaju ih "molitvicama". Godine 1954. fra Jeronim Šetka okupio je tri zbirke molitvica i poklonio ih JAZU-u. Ta se velika zbirka sada čuva u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Pjesme iz prve podzbirke prikupio je fra Stanko Petrov u godinama između dvaju svjetskih ratova. Ovaj rad analizira učestalost etimoloških figura u Petrovljevoj zbirci s ciljem uspostavljanja veza s drugim žanrovima hrvatske usmene lirike. Iako su rezultati pokazali slab stilistički značaj analiziranih primjera, oni ipak dokazuju kako najveći dio ovih molitvica ne pripada usmenoj nego pučkoj književnosti.