Preispitivanje početaka bioetike - Zagorac, Ivana (2012)
Rad razmatra »rođenje« bioetike s dva aspekta: pojava termina 'bioetika' i pojava bioetike same. U prvome dijelu ukratko će se analizirati doprinosi Van Renssealera Pottera, Andréa Hellegersa i Fritza Jahra, s posebnim osvrtom na njihovo naslijeđe u suvremenim razumijevanjima predmetnog područja i ciljeva bioetike. Drugi dio razmotrit će pred-povijest bioetike. Osnovna teza koja se pritom zastupa jest da su suvremene interpretacije ključnih povijesnih događaja koji su oblikovali bioetiku često vođene različitim razumijevanjima samog termina 'bioetika'. Marginaliziranje utjecajnog pokreta protiv nuklearnog naoružanja, posebno aktivnog u godinama prije »službenog« početka bioetike, predstavlja jedan takav primjer. Na tome tragu, rad će završno argumentirati u prilog revalorizacije anti- nuklearnog pokreta u povijesti i pred-povijesti bioetike.
HRV