Faktorska struktura radnih vrijednosti učenika, studenata i zaposlenih - Kulenović, Alija; Jerneić, Željko; Šverko, Branimir, VIzek-Vidović, Vlasta (1984)
Primjenom V-upitnika koji omogućava kvantifikaciju 20 radnih vrijednosti ispitani su radni vrijednosni sustavi učenika pripremnog stupnja (N=923), polaznika završnog stupnja (N=949), studenata (N=348) i radnika u udruženom radu (N=344). Na rezultatima svakog od ovih uzoraka ispitanika primijenjeno je po nekoliko različitih analitičkih postupaka (varirane su polazne matrice, metode ekstrakcije i rotacioni postupci) u svrhu određivanja strukture radnih vrijednosti. Budući da su različiti postupci na istim osnovnim skupovima podataka proizveli visoko kongruentna rješenja, za konačnu interpretaciju je odabrano jedno od najjednostavnijih i određenijih solucija metodom glavnih komponenata u kojoj su faktori zadržavani prema Kaiser-Guttmanovom kriteriju, a glavne komponente kosokutno rotirane u Harris-Kaiserovu poziciju Tip 1. Spomenuto faktorsko rješenje je redovito (na sva 4 uzorka ispitanika) rezultiralo s 5 značajnih glavnih komponenata kojima se moglo pripisati između 60 i 65% totalne varijance mjera radnih vrijednosti ; računanjem sličnosti sadržajno bliskih faktora dobivenih na različitim skupovima ispitanika (Tuckerovi koeficijenti kongruencije) ustanovljena je vrlo visoka sukladnost faktorskih struktura (svi koeficijenti kongruencije su veći od 0.90). Zaključeno je da je struktura radnih vrijednosti u opisanim uvjetima univerzalna i najvjerojatnije 5-faktorska ; dobiveni faktori su imenovani i interpretirani kao vrijednosne orijentacije, a njihovo postojanje je razmotreno u okvirima Herzbergove i Maslowljeve teorije motivacije.
HRV