Heterotopije krize u Molitvi za Kateřinu Horovitzovu Arnošta Lustiga - Ivačić, Matija (Array, 2012)
Članak se bavi problemom spacijalnosti, odnosno pitanjem funkcioniranja dvaju temeljnih toposa koji se pojavljuju u romanu češkog književnika Arnošta Lustiga Molitva za Kateřinu Horovitzovu. Riječ je o prostoru poljskog koncentracijskog logora (Aushwitz) i prostoru vlaka, koji se mogu objediniti pod zajedničkim nazivom „heterotopije krize“ (Foucault). Pritom se nameću dva temeljna pitanja na koja će se nastojati pružiti odgovor: što prostor koncentracijskog logora i prostor vlaka čini heterotopijama te zašto bismo te prostore mogli smatrati heterotopijama krize s obzirom na naše svakodnevne prakse?