Šenoine bajke i fantastika u hrvatskom romantizmu - Pavlović, Cvijeta (Array, 2012)
Stanovit broj Šenoinih pjesničkih pripovijesti pogrešno se nazivaju povjesticama, a među njima se lako prepoznaje struktura bajke. Istodobno, pojava fantastičkih likova nije nužno signal bajke, jer se oni pojavljuju i u drugim vrstama i žanrovima, od balada nadalje. Analiza pokazuje kako Šenoine pripovijesti u stihu funkcioniraju kao bajke, na primjeru "Kugine kuće", "Postolara i vraga" i dr.