Književne paralele hrvatskog i japanskog preporoda u XIX. stoljeću - Škopljanac, Lovro (Array, 2012)
Suvremeni uvidi na području proučavanja svjetske književnosti naizgled upućuju prema ostvarivanju zamisli komparativne književnosti kao humanističke discipline koja uspoređuje književne i kultune artefakte koji nemaju zajedničkih uzora niti izvora. Na tome tragu, u ovome se radu izlažu glavne sličnosti i razlike književnih i kulturnih zbivanja u Hrvatskoj i Japanu tijekom devetnaestog stoljeća, koja nisu bila izravno povezana, ali su se u oba slučaja temeljila na ideji narodnoga preporoda. Posebna je pozornost pridana književnicima obaju naroda i načinu na koji se njihovo pisanje uklopilo u novonastale situacije u hrvatskoj i japanskoj književnosti devetnaestoga stoljeća.