„Nesporazumi“ : kulturne politike predstavljanja hrvatskog ulaska u Europsku uniju u epizodi EU BUS 2008. - Potkonjak, Sanja (2012)
Referendumom 2012. godine simbolički je završen proces pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Osim na niz izvankulturnih pregovoaračkih područja pristupanje Europskoj uniji bitno je utjecalo i na kulturnu reprezentaciju i samoreprezentaciju hrvatskog društva. Istraživanje EU bus 2008. je uključivalo pratećenje akcije EU bus kroz Hrvatsku. Taj je projekt inicirala Delegacija EU u RH s ciljem promocije ideja Europske unije, ali i poticanja općeg pozitivnog raspoloženja javnosti prema kandidaturi Hrvatske za članstvo u EU.