Usmene balade i njihovi prostori - Rudan Kapec, Evelina (Array, 2012)
Dominantna tema usmenih balada je obitelj (M. Lüthi, S. Delić). U radu se istražuje uloga prostora u usmenim baladama, odnosno u kojim se prostorima odvijaju ključni dijelovi baladne fabule. Naime ako balade tematiziraju obiteljske odnose (posebno krizne situacije), moglo bi se očekivati da se većina ključnih baladnih situacija odvija u interijernim, kućnim, intimnim prostorima (prostorima obitelji). Na odabranome korpusu balada (N. Andrić, Hrvatske narodne pjesme, knjige V i X, edicija Matice Hrvatske) provjerit će se ta teza, protumačiti nalazi istraživanja i značenje prostora u baladama.