Transformacije i kontinuiteti u Dioklecijanovoj palači u Splitu od Roberta Adama do Aloisa Riegla - Špikić, Marko (2011)
Objava knjige Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian Roberta Adama 1764. godine pomogla je povećanju zanimanja europskih antikvara za antičku baštinu istočnog Jadrana. Iako se o Dioklecijanovoj palači pisalo od srednjovjekovlja, od sredine 18. stoljeća opisima putnika su pridružene povijesnoumjetničke poredbe i valoriziranje na tragu Winckelmannovih koncepata autopsije, ideala i dekadencije. Do 1850. godine se, pak, može pratiti geneza dviju vrsta rekonstrukcija: antikvarno-historijske i konzervatorsko-restauratorske, koje spaja favoriziranje arheoloških otkrića posvećenih antičkih spomenika. U tekstu se opisuje povijest recepcije sklopa, koja je utjecala na poimanje vrijednosti Palače i na prijedloge za preinake u drugoj polovici 19. stoljeća. Posebno mjesto pripada problemu percipiranja i tretiranja Palače u doba europske rasprave o konzerviranju umjesto restauriranja odnosno o uspostavi altruističkog umjesto diskriminacijskog principa, koja je ojačala angažmanom Aloisa Riegla u Dalmaciji.