Percepcija i tretman povijesnih spomenika u suvremenoj Hrvatskoj - Špikić, Marko (2010)
Izlagač prikazuje problem percipiranja povijesnih ambijenata u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina. Pritom uzima u obzir iskustva međunarodne konzervatorsko-restauratorske zajednice i načela proistekla iz poznatih dokumenata počevši od Mletačke povelje, stavljajući ih u odnos s političkim promjenama u Hrvatskoj od osnutka države. Probleme percipiranja i tretiranja povijesnih ambijenata izlagač tumači u odnosu na društvenu uvjetovanost (dijelom rekonstruiranu historijsku imaginaciju nastalu u preporodno doba) i na ekonomske okvire (tranzicijsku realnost, u kojoj nije uspostavljen jasni odnos materijalnih i duhovnih vrijednosti). Rad ima za cilj uspostaviti odnos između teorijsko-metodološke tradicije, započete u 19. stoljeću, i aktualne društvene i državne krize identiteta, težeći uspostavljanju građanskog i strukovnog sporazuma o vrijednostima povijesnih spomenika u suvremenom hrvatskom društvu.