Uloga ideologije u razbijanju kanona: Od Kamova do Cesarca - Molvarec, Lana (2012)
Namjera ovoga rada jest istražiti načine na koje se u romanima prve četvrtine 20. stoljeća, nakon iskustva moderne, a prije sukoba na književnoj ljevici artikulira njihov ideološki fenotip, u potezu od nekoherentnih ideoloških impulsa, sustavnijeg izlaganja osnovnih načela ideologije marksizma (Cesarec) do analize samih mehanizama ideologije kao narativa kod Kamova. Pri tom se ideologija metodološki postavlja u širokom smislu kao svaki nepartikularistički pristrani pogled na svijet. Postavlja se pitanje o ulozi ideologije u rušenju kanona, pod pretpostavkom da u književni kanon ulaze djela koja osim prvenstveno estetičkih kriterija, zadovoljavaju i ideološke, političke i kulturne kriterije cijele zajednice. Istražuje se uloga isključenih iz kanona u rušenju tog istoga kanona.
Projekt MZOS
HRV