Devet lovranskih oporuka iz druge polovice 18. stoljeća - Eterović, Ivana (Array, 2011)
U fondu "Javni bilježnici Rijeke i okolice" pohranjenu u Državnome arhivu u Rijeci nalazi se i zbirka lovranskih oporuka iz 18. stoljeća. Gotovo su sve pisane talijanskim jezikom, a hrvatskim jezikom pisano ih je devet. U izlaganju se prikazuje tih devet oporuka: jedna iz 1773., šest iz 1774., jedna iz 1775. i jedna iz 1777. godine. Sve oporuke kao notar potpisuje Anton Tomičić, osim najmlađe, na kojoj je potpisan Bartol Negovetić. U izlaganju se prikazuje latinična grafija lovranskih oporuka uz poseban osvrt na različita rješenja dvojice notara, izdvajaju se osnovne jezične značajke i onomastička građa. Iščitavaju se i relevantne informacije za upoznavanje gospodarskih i društvenih prilika te vjerskih običaja u Lovranu 18. stoljeća. Upozorava se da su oporuke važno vrelo ne samo za istraživanje povijesti jezika već i šire povijesne svakodnevice Lovrana.