Strategije suočavanja s gubitkom posla - Šavor, Majda (Array, 2011)
Istraživani su sociodemografski i radni prediktori različitih strategija suočavanja s gubitkom posla. Najbolje objašnjena strategija suočavanja je proaktivno traženje posla i može se općenito zaključiti da posao više traže osobe koje posjeduju više resursa, a ujedno imaju i više financijskih poteškoća te gubitak posla procjenjuju stresnijim. Distanciraju se više osobe koje gubitak posla doživljavaju stresnijim, a imaju nisko temeljno samovrednovanje i vjeruju da će teško dobiti posao. Strategija umanjivanja značenja posla više je korištena kod osoba koje gubitak posla procjenjuju manje stresnim i koji ne namjeravaju intenzivno tražiti posao. Spremnost na obavljane povremenih poslova veća je kod muškaraca i onih sa većim financijskim teškoćama. Medijacijski učinak kognitivne procjene utvrđen je samo za vezu temeljnog samovrednovanja i umanjivanja značenja posla.