Kako je Milivoj Solar prestao biti "zabavan" i postao "trivijalan" (Književnoteorijski pomak M. Solara od termina zabavne prema terminu trivijalne književnosti) - Nikolić, Davor, kroatist (2012)
U ovom se radu prikazuje odnos jednog od najvažnijih hrvatskih književnih teoretičara Milivoja Solara prema terminu zabavne, odnosno trivijalne književnosti. Ova promišljanja možemo u širem smislu pratiti kroz sva Solarova djela, ali eksplicitno se ovim problemima bavio u četirima autorskim knjigama. Pregledom tih knjiga prikazat će se kako je autor pomaknuo svoj teorijski obzor s termina zabavne prema terminu trivijalne književnosti, ali i kako je došlo do promjene u izboru ključnih aspekata za određivanje statusa i naravi te i takve književnosti.
Projekt MZOS
HRV