Frazemi i politika u rumunjskom i hrvatskom tisku - Căpăţînă, Clara; Radosavljević, Petar (2012)
Prisutnost frazema jedna je od važnih značajki publicističkog funkcionalnog stila, kako u hrvatskom, tako i u rumunjskom jeziku. Budući da pridonose izražajnosti teksta, oni se često rabe u člancima i političkim kolumnama. U rumunjskom je tisku taj fenomen posebno dobio na značenju nakon 1989., zamjenjujući dotadašnji kruti način izražavanja. U radu se kontrastivno analiziraju hrvatski i rumunjski frazemi koji se javljaju u tekstovima publicističkog stila, a vezani su uz domenu politike. Korpus za ovo istraživanje predstavlja rumunjski i hrvatski tisak kroz koji se ogleda frazeološka situacija u današnjem jeziku. U radu ćemo pojedine identificirane frazeme konceptualno grupirati i pokazati u kojoj su mjeri izražene podudarnosti između dvaju jezika te koji su najčešći frazemi vezani uz domenu politike.
Projekt MZOS
HRV