Iz mnogih aspekata o aspektnosti - Novak Milić, Jasna (Array, 2012)
Aspektnost je razmjerno nov termin u hrvatskoj aspektološkoj literaturi, ali je jezična kategorija poznata još iz vremena antike, a u slavenskim je jezicima obično skrivena u nekim tumačenjima termina glagolski vid. To je univerzalna jezična kategorija koja se u površinskoj strukturi ostvaruje ne različite načine uz pomoć morfoloških, sintaktičkih, leksičkih i semantičkih jezičnih elemenata. U svjetskoj literaturi često podrazumijevana pod terminom aspekt, tijekom povijesti izazivala je nedoumice i uzrokovala različita tumačenja. Pritom je često zamjenjivana s glagolskim vidom slavenskoga tipa definiranim kao gramatičkom kategorijom, a na određeni način i s akcionalnošću (aktionsartom). O terminološkim i povijesnim zavrzlamama vezanim uz aspekt i akcionalnost govorit će se i u ovome radu. Također će biti riječi o odnosu aspektnosti i glagolskoga vida u hrvatskome jeziku te o odnosu između aspektnosti i akcionalnosti, određenih argumenata i dr. u nekim germanskim jezicima. U tom svjetlu raspravljat će se i o možebitnom pozitivnom ili negativnom utjecaju J1 (germanski) na usvajanje aspektnosti u J2 (hrvatski). Posebna pozornost posvetit će se poučavanju i usvajanju aspektnosti u inojezičnome hrvatskome. Uz pregled recentnijih radova objavljenih na temu aspektnosti, govorit će se i o novijim saznanjima i preporukama utemeljenima na teorijskim promišljanjima i iskustvima stečenim u nastavi inojezičnoga hrvatskoga.