Invarijatnost Upitnika roditeljskog ponašanja - rezultati obiteljske studije - Brković, Irma (Array, 2012)
Mjerna invarijatnost je znanstveni koncept koji se odnosi na pitanje mjeri li neki mjerni instrument jednak fenomen, kada je primijenjen u drugačijim uvjetima. U psihologijskim istraživanjima se najčešće odnosi na istovjetnost rezultata prikupljenih primjenom mjernog instrumenta na različitim skupinama, ili procjenom istog ciljnog fenomena od strane različitih procjenjivača. Mjerna invarijatnost je nužan i često zanemaren preduvjet za uspoređivanje grupnih rezultata, bilo da se radi o usporedbi mjera središnje tendencije, usporedbi povezanosti s vanjskim konstruktima ili usporedbi modela čije pristajanje ispitujemo u različitim uzorcima podataka. Pitanje invarijatnosti osobito opterećuje obiteljske studije u kojima se redovito uspoređuju podaci dobiveni od različitih članova obitelji. Najčešće primjenjivani statistički postupak za provjeru mjerne invarijatnosti je višegrupna konfirmatorna faktorska analiza. Cilj ovdje prikazanog rada bio je provjeriti mjernu invarijatnost indikatora roditeljskog ponašanja mjerenih Upitnikom roditeljskog ponašanja-URP29 između dječjih procjena majčinog i očevog ponašanja, te između procjena istog ciljnog roditeljskog ponašanja (ponašanja majke, odnosno oca) od strane različitih procjenjivača (djeteta i roditelja). Istraživanje je provedeno na više od 700 zagrebačkih obitelji s djecom starom između 10 i 15 godina. U analizama su uspoređene strukture 714 dječjih procjena majčinog i 696 dječjih procjena očevog ponašanja te 546 majčinih i 453 očevih samoprocjena. Teorijska je pretpostavka da je dimenzija Roditeljske podrške nadređena subskalama Toplina, Autonomija, Roditeljsko znanje i Induktivno rezoniranje, a dimenzija Restriktivne kontrole subskalama Intruzivnost i Kažnjavanje. Najviša razina invarijatnosti utvrđena je između dječjih procjena roditeljskog ponašanja majke i oca. Kad se usporede dječje i roditeljske procjene, snažnija invarijatnost potvrđena je u procjenama pozitivnog (Roditeljska podrška) nego negativnog (Restriktivna kontrola) roditeljskog ponašanja. Rezultati su raspravljeni u svjetlu opravdanosti i/ili ograničenja primjene upitnika URP29 te istraživačkih implikacija različitih nalaza dobivenih za dimenzije pozitivnog i negativnog roditeljskog ponašanja.