Sekundarna traumatizacija supruga veterana oboljelih od PTSP-a - Stevanović, Aleksandra; Frančišković, Tanja; Kuterovac-Jagodić, Gordana (2012)
Rezultati dosadašnjih istraživanja ukazuju na to da supruge ratnih veterana imaju niz psihičkih i tjelesnih simptoma uključujući i simptome sekundarnog traumatskog stresa. S obzirom na broj veterana Domovinskog rata oboljelih od PTSP-a postavlja se pitanje psihološkog zdravlja njihovih supruga. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razinu simptoma sekundarnog traumatskog stresa (STS), trenutnih psiholoških simptoma i percipirane kvalitete života i usporedbu između skupina ispitanica čiji su muževi oboljeli od PTSP-a (KS1, N=50), ispitanica čiji muževi nemaju PTSP (KS2, N=50) i ispitanica čiji muževi nisu sudjelovali u Domovinskom ratu (US, N=50). Također, cilj je bio i ispitati povezanost simptoma STS-a, psiholoških simptoma i percipirane kvalitete života. Istraživanje je provedeno u Centru za psihotraumu Rijeka gdje je sa svim ispitanicama proveden je strukturirani intervju iz kojeg su dobiveni sociodemografski podaci. Sve ispitanice su ispunile upitnik Kratki inventar simptoma i MANSA upitnik za procjenu kvalitete života. Modificirani upitnik za posrednu traumatizaciju ispunjavale su samo supruge ratnih veterana. Dobiveni rezultati govore da 36% supruga veterana oboljelih od PTSP-a zadovoljava kriterij za sekundarni traumatski stresni poremećaj. Ispitanice iz skupine KS1 postižu i značajno veću razinu simptoma STS-a, svih ispitivanih simptoma emocionalnog funkcioniranja te značajno manju percipiranu kvalitetu života u odnosu na ispitanice iz skupina KS1 i US. Rezultati ispitivanja povezanosti pokazuju da supruge veterana koje imaju veću razinu simptoma STS imaju i veću razinu svih ispitivanih psiholoških simptoma te manju razinu percipirane kvalitete žiivota. Kliničari koji se bave psihotraumom trebali bi imati na umu da život s traumatiziranom ratnim veteranom može dovesti do sekundarnih stresnih reakcija kod njihovih supruga. Sistemski psihoterapijski pristup u radu s veteranima Domovinskom rata mogao bi ne samo prevenirati simptome sekundarnog traumatskog stresa već i poboljšati funkcioniranje primarne žrtve traume i partnersko funkcioniranje.
HRV