Heritabilnost trajanja spavanja - Butković, Ana (Array, 2012)
Nekoliko novijih velikih longitudinalnih istraživanja je pokazalo da trajanje spavanja predviđa intenzitet pojave raznih bolesti u populaciji ili morbiditet, kao i smrtnost ili mortalitet od bolesti. Trajanje spavanja je pod utjecajem većeg broja varijabli uključujući i genetske predispozicije. No, tek nekoliko istraživanja do sad se bavilo genetskim i okolinskim utjecajima na trajanje spavanja. Rezultati istraživanja na relativno velikim uzorcima blizanaca u Finskoj i Australiji ukazuju da bi se oko 40% individualnih razlika u trajanju spavanja moglo objasniti genetskim razlikama. Međutim, rezultati istraživanja na uzorku blizanaca te braće i sestara u Velikoj Britaniji, te roditelja i djece na Tajvanu pak ukazuju da se individualne razlike u trajanju spavanja ne mogu objasniti genetskim razlikama. Na hrvatskom uzorku blizanaca (105 MZ parova i 234 DZ para) starih između 15 i 22 godine prikupljeni su podaci o prosječnom trajanju spavanja tijekom noći. Korelacija za MZ iznosila je 0.62, a za DZ 0.20 što ukazuje na važnost genetskih faktora za trajanje spavanja. Rezultati analize slaganja modela ukazuju da bi se oko 60% individualnih razlika u trajanju spavanja na hrvatskom uzorku moglo objasniti genetskim razlikama.