Demistifikacija privatnosti obitelji kao prilog povećanju kvalitete života djece - Kušević, Barbara (2012)
Kao primarna institucija na kojoj počiva svako društvo, obitelj je u odnosu na druge društvene institucije stoljećima imala povlašten status. Naime, privatnost obiteljske sfere bila je snažno zaštićena - sve što se događalo unutar obiteljskoga doma percipiralo se kao stvar članova obitelji, u koju se ostali članovi društva nisu imali pravo miješati. U davnim se vremenima to manifestiralo pravom roditelja da odlučuju o životu i smrti djeteta ili o izboru njegova zaposlenja i bračnoga partnera, dok se danas koncept privatnosti obitelji manifestira u smanjenoj spremnosti članova društva i društvenih institucija da reagiraju na neprihvatljiva roditeljska ponašanja, čime se podržava slika roditelja kao ‘’vlasnika’’ djeteta čiji se odgojni postupci ne smiju propitivati. Međutim, činjenica da današnji roditelji od društva očekuju pomoć u obavljanju roditeljske uloge društvu daje pravo miješanja u obiteljske odnose. Stoga se u radu kao alternativa uvriježenome stanju predstavlja demistifikacija privatnosti obitelji, koncept čije bi oživotvorenje doprinijelo kvaliteti života djece unutar obitelji, a koji podrazumijeva stavljanje naglaska na potrebu kontinuiranoga jačanja roditeljskih kompetencija svih roditelja kako bi one pratile zahtjeve odgoja u suvremenome društvu, zatim razvijanje učinkovitih mehanizama zaštite prava djeteta unutar obitelji, kao i širenje svijesti o tome da je dobrobit svakoga pojedinog djeteta posredno odgovornost i svakoga pojedinog člana društva koji se u kontaktu s tim djetetom nalazi.
Projekt MZOS
HRV