Kulturne politike i kulturni turizam - propitivanje nacrta i izvedbi na primjeru kulturne biografije Varaždina - Kelemen, Petra (Array, 2008)
U izlaganju se pažnja usmjerava na mjesto koje se u javnom diskursu dodjeljuje pitanju kulturnih politika. Pritom se strategije kulturnog razvoja povezuju s pojmom kulturnog turizma, odnosno propituje se dinamičan odnos kulture i turizma u kojem dolazi do pojava poput reaktualizacije naslijeđa, komodifikacije kulture te utjecaja turizma na identifikaciju zajednice. Procesi planskog razvoja kulturnog turizma, putem ulaganja u kulturne institucije i manifestacije, promatraju se na primjeru Varaždina. Ovaj se grad posljednjih godina nameće kao jako gospodarsko i kulturno regionalno središte, priskrbljujući si vidljivo mjesto u javnom diskursu. Njegov je kulturni život kroz povijest često bio sažet u odrednici "mali Beč", a svojim se dvjema suvremenim manifestacijama koje će se predstaviti u izlaganju – Špancirfestom i Varaždinskim baroknim večerima – uklapa u promišljanja uspješnog razvoja kulturnog turizma. Kroz taj se razvoj, među ostalim, mogu pratiti pojave brendiranja te povezivanja sa susjednim srednjoeuropskim zemljama čime ova dva festivala odgovaraju na zacrtane smjernice brisanja političkih granica putem kulturnih kontakata.