Zaokružena priča – Vukovar - Aleksovski, Marinela; Juričić, Antonio Toni (2012)
U članku su predstavljene nastavne aktivnosti i povezivanje studentskih projekata s nastavom književnosti i kulture iz perspektive dvaju lektora. Opisana je organizacija spomenutih projekata, terenske nastave i aktivnosti u Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik (na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu). Opisani projekti Croaticuma predviđeni su za niži i viši napredni stupanj (prema ZEROJ-u: B2+ / C1), a pojedine nastavne aktivnosti moguće je provoditi i na nižim razinama učenja jezika. Studentski projekti obuhvaćaju timski rad i suradničko učenje te aktivno sudjelovanje u organizaciji književne večeri. Terenska nastava uključuje prethodnu pripremu svih sudionika pomoću uključivanja različitih, ali tematski povezanih sadržaja u samu nastavu. Tako se za projekt Vukovar povezala nastava književnosti (čitanje romana Hotel Zagorje za lektiru), projekt organizacije gostovanja autorice romana Ivane Simić Bodrožić, projekcija filmova o Vukovaru, terenska nastava u obliku grupnog posjeta Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata i slušanje predavanja ravnatelja dr. sc. Ante Nazora te zajedničkog odlaska na jednodnevni izlet u Vukovar i Ilok. Projekt E-novine te književna interpretacija romana Hotel Zagorje zaokružuju našu priču o Vukovaru.
Projekt MZOS
HRV