Kulturnoantropološki pogledi na Međugorje kao hodočasničko središte - Belaj, Marijana (2011)
Istraživanja hodočašća u kulturnoj antropologiji su relativno novijeg datuma. Kroz vrlo kratak kritički pregled osnovnih ideja u razvoju antropologije hodočašća, poddiscipline kulturne antropologije, ukazat će se na potrebu kompleksnije etnografije i teorijske otvorenosti prema ovome fenomenu, odnosno na potrebu cjelovitijeg kulturnoantropološkog pogleda na njega. Primjerice, antropologija prostora i mjesta i antropologija iskustva mogu rasvijetliti slijepe točke antropologije hodočašća. Na temelju takvoga pregleda prikazat će se polazišta i neki od rezultata kulturnoantropoloških istraživanja u Međugorju, da bi se na koncu postavilo pitanje o iznimnosti i izoliranosti hodočasničke stvarnosti.