Konstantinović ili sablasti Descartesa: stanje duga, rad žalovanja, nova internacionalnost - Jukić, Tatjana (2012)
Derridina studija Sablasti Marxa iz 1993. godine od strukturne je važnosti za analizu marksizma, ali i za analizu specifičnih uvjeta memorije u filozofiji: uzme li se u obzir Derridina teza da Marxov zahvat u obećanje računa s fantomskim zijevom u vremenu povijesti koji je privilegirano vrijeme filozofije, i pretpostavka njezine memorije. Kod Derride, taj fantomski zijev spregnut je s radom žalovanja, a prorada toga kompleksa evidentno nije dostupna iz filozofije ili samo iz filozofije, jer Derridi za nju treba književnost kao scena instrukcije. U Sablastima Marxa to je ponajprije Hamlet, paradigmatski komad o fantomima i radu žalovanja. U svojoj prezentaciji usporedit ću takvu spregu književnosti i filozofije sa spregom književnosti i filozofije u Konstantinovićevu romanu Dekartova smrt, i to iz pozicije u kojoj i Konstantinovićev roman filozofiju cum literaturu povezuje s radom žalovanja. S tim u vezi zanima me sljedeće pitanje: ako prorada toga kompleksa evidentno nije dostupna samo iz filozofije, jer Derridi za nju treba književnost kao scena instrukcije, što bi u Konstantinovićevoj književnosti žalovanja bio djelokrug filozofije?