Arheometrija prapovijesne keramike: porijeklo i sastav sirovine, tehnologija proizvodnje i funkcija proizvoda - Miloglav, Ina (2012)
Arheometrija je znanstvena disciplina koja proučava kemijska i fizikalna svojstva arheoloških materijala primjenom znanstvene metodologije i tehnologije. Interdisciplinarni pristup, koji uključuje rezultate nekoliko znanstvenih metoda, primijenjen je prilikom obrade keramičkog materijala s dva arheološka lokaliteta u istočnoj Slavoniji, Ervenice u Vinkovcima i Damića gradine u Starim Mikanovcima. Oba lokaliteta pripadaju kasnobakrenodobnoj vučedolskoj kulturi (3000. – 2500. g. pr. Kr.). U kontekstu tehnološke i distribucijske komponente analizirane keramičke građe korištena je metoda rendgenske difrakcije na prahu i petrografski polarizacijski mikroskop. Ovim metodama utvrđen je mineralni sastav keramike, struktura i tekstura, zastupljenost pojedinih mineralnih faza, pretpostavljena je atmosfera pečenja i prisutstvo primjesa, te porijeklo sirovine. Dobiveni rezultati promatrani su u širem kontekstu zajedno s ostalim korištenim analizama i znanstvenim metodama (tipološko- statistička obrada materijala, arheobotanička i osteološka analiza, 14C analiza, metoda plinske kromatografije - masene spektrometrije). U konačnici je dobivena rekonstrukcija proizvodnog modela keramičke produkcije unutar vučedolskog društva koja uključuje standardizaciju proizvoda, specijalizaciju zanata i organizaciju proizvodnje. Isto tako definirana je i funkcionalna komponenta pojedinih keramičkih oblika.
Projekt MZOS
HRV