Tko je kriv? Stavovi studenata Sveučilišta u Zagrebu o nasilju nad ženama - Klasnić, Ksenija, sociologinja (Array, 2012)
Nasilje nad ženama u intimnim vezama očituje se u različitim oblicima. Najčešće se govori o psihičkom, tjelesnom, seksualnom i ekonomskom nasilju. No, dok mnogi pod nasilje nad ženama smatraju isključivo fizičko nasilje, katkad se čan niti određeni oblici fizičkih napada ne karakteriziraju kao nasilje, već se za takva ponašanja pronalaze različita opravdanja, njihova ozbiljnost se umanjuje te dolazi do društvene tolerancije prema nasilju kao i da prebacivanja odgovornosti s nasilnika na žrtvu. Nasilju u obitelji uvijek predstavlja zloupotrebu moći u odnosima koji se temelje na nejednakosti. Izlaganje se temelji na rezultatima istraživanja provedenog na studentskoj populaciji Sveučilišta u Zagrebu u kojem su se ispitivali stereotipi studenata i studentica o nasilju nad ženama u intimnim vezama kao i prepoznavanje i stavovi o različitim oblicima obiteljskog nasilja. Istraživanje predstavlja i svojevrsni metodološki novum u istraživanju stavova o nasilju nad ženama. Naime, ovi su stavovi mjereni instrumentarijem u obliku šest kratkih priča u kojima su glavni akteri muškarac i i žena, a koje opisuju svakodnevne životne situacije u kojima se događa jedan od navedenih oblika nasilja u intimnim vezama. Nakon svake priče od ispitanika se traži dihotomna procjena uloga muškarca, odnosno žene i opća procjena konteksta.