Feministkinje u očima studenata: kako studentice i studenti vide feministkinje - Galić, Branka, sociolog; Klasnić, Ksenija, sociologinja (2012)
Biti feministkinja u društvu nije zahvalna pozicija niti identitet. Mnoge žene u Hrvatskoj, premda jesu emancipirane i žive takvim stilom života, ipak se ne identificiraju kao feministkinje, jer žive u patrijarhalnom društvu u kojem je feminizam nepoželjan, zazoran ili se čak smatra subverzivnim. Polazeći od pretpostavke da negativna percepcija feminizma i stigmatiziranje feministkinja zapravo proizlazi iz nepoznavanja toga pokreta i diskursa, u prezentaciji će se iznijeti neke od najznačajnijih predrasuda prema feministkinjama kako ih vide studentice i studenti Zagrebačkog i Splitskog sveučilišta na prigodnom uzorku. U istraživanju se polazi od pretpostavke da su među studenticama i studentima također zastupljene predrasude prema feministkinjama i feminizmu, kao što se i feministkinje negativno prihvaća u općoj populaciji i u društvu. U istraživanju se propituju i neki stavovi o braku, obitelji i djeci, te rodnim ulogama žena i muškaraca u javnom i privatnom životu. Cilj istraživanja je utvrditi koji su najzastupljeniji stavovi i stereotipi o feministkinjama, o braku, djeci i rodnim ulogama među studentskom populacijom, te ukazati na povezanost tih stavova i stereotipa s nekim karakteristikama rodnih uloga, kao i s određenim sociodemografskim i sociokulturnim odrednicama.
Projekt MZOS
HRV