Standardizacija u području informacijske pismenosti : između iluzije i potrebe - Lasić-Lazić, Jadranka (Array, 2011)
Rad se kritički osvrće nav koncept standardizacije informacijske pismenosti te razmatra prednosti i mane preuzimanja i prevođenja postojećeg i objavljenog standarda poput standarda ACRL. Autorice u radu dolaze do zaključka da je inozemne standarde potrebno kontekstualizirati i lokalizirati zbog specifičnih razlika koje postoje u razvijenosti informacijskih društava, obrazovnim sustavima ili tradicijama u bibliotekarstvu. druga je mogućnost donošenje vlastitih standarda pri čemu je poželjna suradnja zemalja koje dijele isti kontekst, poput zemalja Jugoistočne Europe.