Biondi u službi njegova veličanstva Jamesa - Škopljanac, Lovro (2012)
Giovannija Francesca Biondija (1573. – 1644.), kojega bi na rodnome Hvaru zvali Ivan Frane Biundović, engleska književna historiografija pamti po jednoj romanesknoj trilogiji i jednoj povijesnoj knjizi o engleskim ratovima i kraljevima od kraja četrnaestog do početka šestnaestog stoljeća. U hrvatskoj je književnoj historiografiji već opisan Biondijev opus i važnost iz hrvatske i talijanske perspektive (Zorić, Machiedo, Novak), a cilj je ovoga rada prikazati Biondijev književni odjek u engleskoj javnosti. U tu svrhu u radu se iznose podaci o Biondijevom životu u službi engleskih kraljeva, o sudbini engleskih prijevoda njegovih djela te o modernoj evaluaciji Biondijeva rada iz angloameričkog očišta.
Projekt MZOS
HRV