Hvar kao "izgubljeni zavičaj" Šoljanova pjesništva - Grgić, Kristina (Array, 2012)
Rad analizira šest pjesama Antuna Šoljana posvećenih hvarskim temama polazeći od pojma „izgubljenoga zavičaja“, kojim je jednom prilikom on sâm nazvao rodni kraj svojega oca. Otok Hvar u tim se pjesmama izravno ili neizravno priziva kao konkretan prostor, te neke od njih i u naslovu sadržavaju hvarske toponime ; no, analiza pokazuje da on u njima istodobno postaje višeslojnim simbolom, u kojemu se prepleću autorova osobna povijest, problematika ljudske egzistencije te svrha i sudbina pjesništva.