Romantički Hvar Dimitrije Demetra i Augusta Šenoe - Pavlović, Cvijeta (Array, 2012)
Dimitrija Demeter u historijskoj tragediji Teuta (1844. ; 1864.) i August Šenoa u povijestici Vinko Hreljanović (1874.) uključili su prostor Hvara u motivske sklopove svojih djela. Iako se nisu dulje zadržali na opisima Hvara, osvjedočili su da je za hrvatske romantičare prostor Hvara važan dio hrvatske i europske povijesti.