Humor kao element radijskih vijesti - Horga, Damir (Array, 2012)
Općenito je prihvaćeno stajalište da su elektronički mediji moćno sredstvo oblikovanja javnog mnijenja. Važnost i osjetljivost njihove društvene uloge ogleda se s jedne strane u pokušajima utjecanja na oblik i sadržaj emitiranoga programa, a s druge strane u nastojanju da se zakonima osigura slobodan i objektivan status medija u interesu javnoga dobra. Posebno se to odnosi na informativni program elektroničkih medija u kojemu se između ostalog nastoji ostvariti objektivnost lišena emocija, sloboda od neželjenih utjecaja i pritisaka te nadmoć nad ostalim medijima. Jedan od učinkovitih načina lišavanja emocija u komunikaciji (prema Bergsonu), jedan od načina oslobađanja energije nakon dužeg potiskivanja (prema Freudu i Spenceru), te jedan od načina utvrđivanja nadmoći nad drugima (prema Platonu, Aristotelu i Hobbesu) upravo je humor. Ne čudi stoga što je humor sve prisutniji u informativnom programu elektroničkih medija. Cilj ovoga rada je, polazeći od različitih definicija humora, analizirati načine stvaranja humorističnog i komičnog u informativnoj emisiji Aktualni sat na zagrebačkom Radiju 101. Aktualni sat je polusatna dnevna informativna emisija u kojoj se društveni odnosi prema dnevnim vijestima pokušavaju oslikati različitim oblicima humora. U radu je analizirano 20 polusatnih emisija emitiranih od 14. studenog 2011. do 1. veljače 2012. godine. Analizirani su načini stvaranja humora te kako se uklapaju u različite modele humora. Također, analiziran je odnos učestalosti i strukture zabilježenih elemenata humora. Percepcija humorističnih dijelova provjerena je perceptivnom analizom u kojoj je sudjelovalo 20 studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Analiza je pokazala da u informativnoj emisiji Aktualni sat humor ima dvostruku ulogu. S jedne strane on je na neki način komentar objektivne vijesti koji zahtijeva dodatnu interpretaciju obavijesti, dakle njegova je uloga konativna. S druge strane on ima fatičku ulogu održavanja pažnje slušatelja i na taj način otvaranja komunikacijskog kanala.