Prirodne katastrofe kao čimbenici modernizacije hrvatskoga društva : primjer potresa 1962. godine na Makarskom primorju - Mustapić, Marko (Array, 2012)
Modernizacija je sinonim za opći proces prijelaza iz tradicionalnog u moderno društvo. Rogić (2000) tehničko-tehnološko ovladavanje prirodom, proizvodnim ciklusom i upravljanjem društvom smatra temeljnim obilježjima procesa modernizacije, a njenim osnovnim elementima: racionalizaciju, industrijalizaciju, urbanizaciju i birokratizaciju. Modernizacijski procesi ostavljaju neizbrisive tragove ne samo u društvenim već i u prirodnim sustavima. Međutim, tek rijetki autori pristupaju analizi utjecaja razornih prirodnih sila na modernizacijske procese u određenom društvu ili lokalnoj zajednici. Lokalne zajednice predstavljaju zasebne „modernizacijske rukavce odvojene od njenih središnjih tokova“ (Mustapić, 2010). Stoga ćemo u ovom radu u analitički fokus staviti utjecaj katastrofalnih potresa 1962. godine na daljnji tijek modernizacijskih procesa u lokalnim zajednicama na Makarskom primorju.