Oslanjanje normativne gramatike na primarni jezični osjećaj - Alerić, Marko (2011)
U radu se istražuju dijelovi morfološke norme hrvatskoga standardnog jezika, opisani u Gramatici hrvatskoga jezika J. Florschütza iz 1916., u Hrvatskoj gramatici E. Barić i dr. iz 2003. i u Gramatici hrvatskoga jezika J. Silića i I. Pranjkovića iz 2005., prilikom čijega se tumačenja autori oslanjanju na primarni jezični osjećaj (primarnu jezičnu kompetenciju). Utvrđuje se da primarni jezični osjećaj pomaže u stjecanju standardnojezične morfološke kompetencije pa se oslanjanje normativne gramatike na primarni jezični općenito smatra prihvatljivim. Ipak, upozorava se i na probleme do kojih dolazi zbog toga što primarni jezični osjećaj nije jedinstven, te raspravlja o tome mogu li se, i na koji način, proučavani dijelovi morfološke norme tumačiti bez oslanjanja na primarni jezični osjećaj.
ENG