Kategorija (ne)određenosti u hrvatskom i makedonskom jeziku - Karlić, Virna (2012)
Rad se bavi analizom kategorije (ne)određenosti u hrvatskom i makedonskom jeziku. U uvodnom dijelu su predstavljeni aktualni teorijski okviri koji se međusobno razlikuju na planu definicije (ne)određenosti, njezinih temeljnih karakteristika te pitanja njezine univerzalnosti. Nadalje, rad obuhvaća pregled vrsta (ne)određenosti, načina njihova iskazivanja u hrvatskom i makedonskom jeziku te osnovnih svojstava koja ta kategorija podrazumijeva. Na primjerima je ukazano na sličnosti i razlike među analiziranim jezicima te na poteškoće na teorijskom planu koje se javljaju prilikom usporedbe dvaju jezika. U konačnici se raspravlja o pitanju na koji način poredbena/kontrastivna analiza kategorije (ne)određenosti u hrvatskom i makedonskom jeziku može doprinijeti razumijevanju i teorijskom osmišljavanju te jezične pojave u dvama jezicima.
Projekt MZOS
HRV