Zašto studenti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu biraju šah? - Gošnik, Jelka (2012)
Svaki semestar u sklopu nastave Tjelesne i zdravstvene kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu jako velik broj studenata odabire ići na šah. Cilj ovog rada je identificirati razloge zbog kojih se odlučuju za taj sadržaj te saznati stavove tih studenata prema samom kolegiju. U ovu svrhu konstruiranim upitnikom ispitano je 119 studenata/ica te su izračunati osnovni statistički parametri. Rezultati dobiveni iz pet različitih dijelova upitnika pokazuju veliku zainteresiranost studenata za nastavu šaha. No, suprotno tome, motivacija za sam kolegij i tjelesnu aktivnost je puno niža što povlači niz pitanja i praktičnih implikacija o kojima se raspravlja na kraju.