Procjena plivačke sigurnosti studenata/ica na tri visoka učilišta u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu - Gošnik, Jelka; Špehar, Natalija; Fučkar Reichel, Ksenija (2010)
U ovom radu uspoređuju se rezultati dobiveni anketiranjem brucoša prilikom upisa na studij na tri visoka učilišta u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Brucoši su subjektivno procjenjivali znaju li skočiti u duboku vodu, na noge, te nakon toga preplivati bilo kojom tehnikom plivanja udaljenost od 50 metara. Rezultati pokazuju da je više neplivačica na Filozofskom te više neplivača na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Također su na sva tri visoka učilišta studentice u većem postotku neplivači od studenata. Na sva tri Filozofska fakulteta u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu studentice su u većem postotku neplivači od kolega studenata, a sveukupno je najmanje neplivača u Ljubljani, Srbiji pa tek u Hrvatskoj.
HRV