Procjena plivačke sigurnosti studenata/ica od 2002. do 2009. godine uzastopno i provjera znanja plivanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u 2010. godini - Gošnik, Jelka; Sedar, Mladen (2010)
Ovaj rad prikazuje rezultate dobivene anketiranjem brucoša o subjektivnoj procjenji (ne)znanja plivanja. U anketi brucoši su odgovarali na pitanje znaju li skočiti u duboku vodu, na noge, te nakon toga preplivati bilo kojom tehnikom plivanja udaljenost od 50 metara. Dobiveni rezultati pokazuju vidljivu razliku u postotku odgovora o subjektivnoj procjeni znanja plivanja kod muške i ženske populacije. Zbog poraznih i nerazumljivih rezultata u vezi osobne procjene znanja plivanja studenata odlučilo se u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu provjeriti njihove tvrdnje o znanju plivanja u praksi. Provjera plivačke sigurnosti u vodi se provodila metodom sustavnog promatranja putem procjene, pri čemu se kao instrument koristio protokol procjene plivačke sigurnosti u vodi. Protokol je činila tablica koja je pored osobnih podataka sadržavala kriterije kojima su se procjenjivali sljedeći elementi: skok na noge (da-ne), tehnika plivanja (K-L-P-D), promjena položaja (da-ne), preplivana dionica (m), disanje (da-ne).
HRV