Povezanost bavljenja sportom s interesima za akademske teme iz kineziologije - Gošnik, Jelka (Array, 2011)
Cilj ovog rada bio je utvrditi postoji li kod ispitanika povezanost bavljenja sportskom aktivnošću, odnosno stupnja angažiranosti ispitanika u sportu do upisa na fakultet, s interesima za akademske teme iz kineziologije i nekih drugih polja vezanih uz vježbanje i sport. Uzorak ispitanika sačinjavaju studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu različitih područja društvenih i humanističkih znanosti. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 910 ispitanika. Uz ostale upisne materijale, brucoši su dobrovoljno i neanonimno ispunili anketu. Dosadašnje bavljenje sportskim aktivnostima registrirano je na šest-stupanjskoj skali sportskog postignuća. Interesi za akademske teme iz kineziologije i nekih drugih polja vezanih uz vježbanje i sport procijenjeni su na pet- stupanjskim skalama. Ocijenjenih je sljedećih 10 tema: važnost redovne tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, zdrava prehrana i prevencija prekomjerne tjelesne težine, utjecaj određene tjelesne aktivnosti na organizam, povijest pojedinih sportova, pravila natjecanja i Olimpijske igre, spolno zdravlje – kontracepcija i spolne bolesti, (ne)ravnopravnost žena i muškaraca u sportu, ozljede i nesreće u sportu i njihova prevencija, arhitektura sportskih objekata i vizualna prezentacija sporta, primjena psihologije u sportu, pravilno izvođenje vježbi koje se mogu samostalno primjenjivati u životu. Istraživanje je utvrdilo povezanost između dosadašnjeg bavljenja sportom odnosno postignuća brucoša s interesima za akademske teme iz kineziologije. Osobito se pokazala značajnom korelacija jedne teme iz područja humanističkih znanosti, polje povijest, grana povijest sporta koja je usko povezana s granama kineziološke edukacije, sporta te rekreacije.