Akustičke i perceptivne karakteristike nazala u ezofagealnih govornika - Štajner-katušić, Smiljana; Liker, Marko; Horga, Damir (2012)
Alaringealni govornici nakon odstranjivanja larinksa zbog dramatičnih promjena u govornom prolazu razvijaju različite oblike nadomjesnog govora. Jedan od oblika nadomjesnog govora je ezofagealni govor u kojem jednjak preuzima govornu ulogu pluća i postaje izvor zračne struje a sužavanjem faringo-ezofagealnog segmenta ili neoglotisa omogućuje se treperenje sluznice i stvaranje pseudoglasa što je zamjena za prirodan glas zdravog larinksa. Promjene u tom dijelu govornog prolaza djeluju na govor u cjelini pa onda i na rad izgovornih organa koji nisu zahvaćeni operativnim zahvatom. U ovom se radu istražuju akustičke i perceptivne karakteristike nazalnih suglasnika /m/, /n/ i /nj/ u izgovoru 15 ezofagealnih govornika te se uspoređuju s izgovorno zdravim govornicima. Nazalni se suglasnici izgovaraju tako da se usni prolaz zatvori (bilabijalno, alveolarno ili velarno) a nosni otvori spuštanjem mekog nepca. Odstranjivanjem larinksa taj mehnizam ne bi trebao biti narušen, međutim zbog statusa cjelokupnog govornog aparata u ezofagealnih govornika mogu se očekivati promjene i u izgovoru nazalnih glasnika u njihovim spektralnim, intenzitetskim i vremenskim parametrima pa onda i stupnju njihove razabirljivosti u odnosu na zdrave govornike.
Projekt MZOS
HRV