Postulati 'Obnove' u kulturnoj povijesti Hrvatske 15. stoljeća - Špikić, Marko (Array, 2003)
U radu se raspravlja o odnosu talijanske i hrvatske kulture u doba ranog humanizma. Obuhvaćeno je nekoliko problema: stupanj poznavanja rimskih starina, odnos prema kulturi talijanskoga humanizma i prepoznavanje fenomena obnove unutar hrvatske kulture. Autor pritom propituje način spoznavanja prvih hrvatskih humanista naglašavajući usporednost humanističke epistemologije i postupanja likovnih umjetnika ranoga humanizma. Služeći se postavkama pisaca o humanizmu 20. stoljeća, autor raspravlja o načinima razumijevanja i prevođenja poruka antičkih umjetnina te principima uspostave novoga umjetničkoga jezika u hrvatskoj umjetnosti i arhitekturi 15. stoljeća.