Sociometrijski status darovitog učenika i njegov položaj u društvenoj (razrednoj) eliti - Bedeković, Vesna (Array, 2009)
Škola, odnosno razredni odjel, predstavlja jedan od prvih institucionaliziranih formi uvođenja učenika u društvo. Poznato je (po teoriji elita) da svako društvo čine dvije glavne skupine: mase (većina) i elite (manjina). Svaki razredni odjel, koji predstavlja društvo u malome, ima svoju razrednu elitu. Daroviti učenici, sa svojim superiornim osobnim svojstvima, zauzimaju specifičan status unutar društvene (razredne) grupe. Ovaj rad ima za cilj izdvojiti obilježja učenika koji čine razrednu elitu te utvrditi sociometrijski status darovitog učenika u društvenoj (razrednoj) sredini. U empirijskom dijelu ovoga rada ispitat će se stavovi učitelja vezanih uz postojanje razredne elite s osvrtom na status darovitih pojedinaca. Također će se sociometrijskim postupkom utvrditi struktura razrednog odjela darovitog pojedinca.