Pragmadijalektički pristup argumentaciji - Kišiček, Gabrijela (Array, 2011)
Tijekom stoljeća razvijali su se brojni pristupi argumentaciji, različita gledišta na argumentaciju i njezinu primjenu, strukturu i funkciju. Teoretičari argumentacije u najširem smislu, zainteresirani su za teme koje uključuju produkciju, analizu i evaluaciju argumentacijskog diskursa. Osim retoričkog, filozofskog i lingvističkog pristupa, u suvremenoj teoriji argumentacije važan je i pragmadijalektički pristup. Razvio se 80-tih godina 20. stoljeća na Sveučilištu u Amsterdamu, a danas ima sve više pobornika i sljedbenika. U radu će se analizirati karakteristike ovoga pristupa, objasnit će se idealan model kritičke diskusije kao temelja za proučavanje argumentativnog diskursa, njegove faze i „pravila ponašanja“. Pragmadijalektici kao projektu proučavanja argumentacije pristupa se s četiri temeljne metodološke premise (eksternalizacija, socijalizacija, funkcijalizacija i dijalektikacija). Svaka od premisa predstavlja ključni element kojim se pragmadijalektika razlikuje od ostalih suvremenih i tradicionalnih pristupa. U radu će se istaknuti prednosti pragmadijalektičkog pristupa, ali i njegovi nedostaci u analizi argumentacije stvarnih diskusija.