Argumentacija u televizijskim komentarima - Varošanec-Škarić, Gordana (Array, 2011)
Argumentativni činovi analizirani su u komentarima razgovorne emisije «Otvoreno» nacinalne televizije (HRT) u razdoblju od 29. rujna do 17. studenog 2011. U tvrdnjama (Claim) u kojima se komentatori slažu bolji komentatori argumentiraju pogreške drugih mišljenja. U komentarima se uvjerljivost postiže karakterom govornika (etos) i dokazivanjem (logos), tj. razumski, a pri tomu se ne procjenjuje retorika već načela razumskog argumentiranja. U analizi polazimo prvenstveno od stajališta teorije argumentacije u javnom govoru, a ne strogo formalno logičkog. Ako je kriterij uspješnosti argumentiranja publika, može se tvrditi da su bolji komentatori koji prvenstveno koriste načelo logosa u argumentiranju. Slabije argumentiraju komentatori koji topose ne povezuju s temeljem (Ground, Datum, Data) i tvrdnjom, potom posežu za lažnim argumentima u dokazivanju – stereotipima (npr. ad populum), smicalicama, kao što su proširenje tvrdnje i etiketiranje. Argumentiranje komentatora sagledava se kroz opći model argumentiranja i Toulminov model argumentiranja.